Dit zijn de 5 dingen waardoor jij onzuiverheden krijgt (en zo voorkom je ze!)

mei 1 2020

Je kent het vast wel, je wordt wakker en je ziet opeens een pukkel of een bultje op je gezicht. Er zijn vele oorzaken waardoor een puistje kan ontstaan, maar het zou ook aan je huidige routine kunnen liggen. De dingen waarvan jij denkt dat het onzuiverheden verhelpt kunnen het soms juist verergeren. Ben jij benieuwd naar wat je kunt doen om onzuiverheden te voorkomen? Ik vertel je hier alles over!

1. Een spot-treatment als allereerste gebruiken.

Een onzuivere huid kan heel vervelend zijn, dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk verminderen. Gelukkig zijn er speciale producten ontwikkeld die een puist kunnen laten verdwijnen. Mensen denken vaak dat als je zo’n product als allereerste op het gezicht aanbrengt, het product dieper in de huid trekt en dus onzuiverheden sneller verhelpt. Dit is alleen totaal niet waar. Je kunt hier zelfs je huid mee beschadigen omdat het de huidverzorging die je hierboven op aanbrengt, blokkeert. In bijna alle spot-treatments zit namelijk alcohol wat de huid uitdroogt. Breng een spot-treatment dus altijd aan na al je andere verzorgingsproducten, je zult dan direct verschil merken!

2. Je dagcrème in de nacht gebruiken en je nachtcrème in de dag gebruiken.

Dit klinkt misschien heel logisch, maar het is belangrijk om te benoemen dat dit een groot negatief effect kan hebben op je huid. In de nacht krijgt je huid weinig hydratatie aangezien je slaapt en de huid zichzelf niet kan hydrateren. Een nachtcrème moet dan ook extra voedend zijn voor de huid om dit te kunnen compenseren. Een nachtcrème is voor overdag te vet en bevat soms ingrediënten die de huid kunnen laten verstoppen. Een dagcrème bevat dan ook ingrediënten die je ‘s nachts niet nodig hebt zoals SPF, wat je huid beschermt tegen zonschade. Wat je huid ‘s nachts niet nodig heeft. In een dagcrème zitten daarentegen niet  genoeg ingrediënten voor de nacht om de huid te verzorgen en te herstellen.

3.  Teveel Benzoylperoxide gebruiken om acne en onzuiverheden te bestrijden.

Misschien weet je totaal niet wat deze stof precies is, maar Benzoylperoxide zit in veel acne behandelingen en spot-treatments. Veel mensen met acne gebruiken het ook puur  in de percentages 2,5%, 5% en 10%. De fout die wordt gemaakt bij het gebruik van dit middel is dat er teveel van gebruikt wordt. Teveel Benzoylperoxide kan ervoor zorgen acne nog heftiger wordt en ontstekingen ontstaan. Er wordt dan ook aangeraden dat je met een zo laag mogelijk percentage begint om je huid eraan te laten wennen. Ook is het ontzettend belangrijk om met deze, maar ook soortgelijke zuren altijd eerst een verzorgende crème op te doen zoals de Aqua Clear Skin die matteert en het vochtgehalte van de huid ondersteunt.

4. Exfoliëren wanneer de droge huid last heeft van schilfers.

In de koude wintermaanden kan de huid gaan schilferen, dit kun je merken aan losse stukjes huid of velletjes die van je gezicht af komen als je eraan krabt. Het eerste wat mensen vaak denken is dat die schilfers er af gehaald moeten worden door middel van exfoliëren. De huid geeft echter met schilfers aan dat het hydratatie nodig heeft. Het scrubben of exfoliëren van de huid zorgt dan juist voor ontstekingen en nog meer droogte, wat de huid niet kan waarderen. Een oplossing hiervoor is om voedende crèmes te gebruiken om de huid meer te hydrateren. 

5. Hygiëne.

Hygiëne is ontzettend belangrijk om onzuiverheden te voorkomen. Wanneer je met je vingers de crème uit de pot haalt is dit niet bepaald hygiënisch, de bacteriën van je vingers komen zo ook in de pot crème en kunnen daarin groeien. Het is dus belangrijk om je crème met een spateltje uit het potje te halen. Het is daarnaast ook belangrijk regelmatig je kussensloop te vervangen om onzuiverheden tegen te gaan. Wanneer je slaapt probeert je huid namelijk te herstellen van de dag en komen er bacteriën vrij. Wanneer deze bacteriën in je kussensloop gaan zitten wordt dit een broedplaats voor bacteriën die onzuiverheden veroorzaken. Voorkom dus zoveel mogelijk bacteriën om je huid schoon te houden!