Zonnebrand, wanneer start je ermee?

mei 1 2020

De één pakt haar fles zonnebrand er pas bij wanneer het hoogzomer is, de ander smeert met een hoge beschermingsfactor als de eerste zonnestralen tevoorschijn komen. Wanneer start je eigenlijk met het smeren met een zonproduct?

UV-stralen en de huid

We kunnen er kort over zijn: UV-straling (zonlicht dus) heeft een negatief effect op de huid. De schadelijke invloeden van de zon dragen bij aan vroegtijdige huidveroudering en zijn zelfs levensgevaarlijk: onderzoek heeft aangetoond dat bijna 70% van de huidkankerpatiënten de kracht van de zon heeft onderschat. UV-stralen dringen diep door in de huid en beschadigen hierdoor onze huidcellen. Deze beschadigingen worden bij de celdeling doorgegeven aan nieuwe cellen. Het gevolg? Pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval kans op huidkanker.

Bescherm je huid (ook in de winter!)

Om je huid te beschermen tegen de negatieve invloeden van de zon is het verstandig te smeren met een hoge beschermingsfactor (SPF). Niet alleen wanneer het hoogzomer is, maar altijd. De zon is er altijd, ook wanneer je ‘m niet ziet. Wist je dat de wolken zo’n 80% van de zonnestralen doorlaten? Ook op een bewolkte dag ligt vroegtijdige huidveroudering – en dus de kans op het sneller krijgen van rimpels – op de loer.

SPF10 of SPF50?

Een hoge beschermingsfactor dus. Maar hoe weet je welke SPF je nodig hebt? Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe langer beschermd. De hoogte van de SPF zegt niets over hoe goed je beschermd bent. Factor 30 is dus niet twee keer zo sterk als factor 15, maar je kunt er wél twee keer zo lang mee beschermd zonnen. Van veel groter belang is de hoeveelheid zonnebrand die je smeert. Een goede maat is één theelepel voor je gezicht. Hoe meer je smeert en hoe hoger de factor is die je kiest, hoe meer UV-stralen er worden geabsorbeerd en hoe beter je dus beschermd bent tegen huidveroudering, verbranden, pigmentvlekken en huidkanker.

SPF in crèmes en make-up

Heel slim: steeds meer crèmes bevatten een ‘ingebouwde’ SPF, zodat je geen apart zonproduct meer nodig hebt. In de winter heb je vaak genoeg aan deze crèmes met zonnefactor, mits je er voldoende van smeert. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een apart zonproduct voor het gezicht en smeer je gezicht hier royaal (minimaal een theelepel) mee in. Ook in foundation en poeders vind je steeds vaker een zonbeschermingsfactor. Een prettig idee, maar gebruik deze producten bij voorkeur in combinatie met een crème met SPF of een zonproduct met (hoge) SPF. Van make-up gebruik je doorgaans te weinig om de SPF volledig te laten gelden. Een SPF15 in foundations is gezien de hoeveelheid die je aanbrengt geen 15 waard, maar misschien slechts 5.

Zomer, herfst, winter, lente: SPF kan altijd

Wacht met het smeren van zonnebrandcrème niet tot het hoogzomer is, maar bescherm je huid gedurende álle seizoenen met een SPF. Je hoeft echt niet elke dag met factor 50 rond te lopen; deze hoge factoren kun je gerust bewaren tot de zomermaanden. In het najaar, wanneer de zon zich weinig laat zien, heb je voldoende aan SPF 20 of 30, eventueel in combinatie met foundation waar een beschermingsfactor aan toe is gevoegd. 

Beautytip!

De combinatie van het multiprotection serum en de sun care SPF 30 biedt optimale bescherming tijdens het zomerseizoen.Het serum beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van de zonnestralen op de huid terwijl de sun care beschermt tegen verbranding en het verouderingsproces tegengaat.

Nu samen € 34.95